09-03-07

Zaterdag 10 maart: officiële start Wereldtals

070310 Wereldtalsspandoek1-web10x8De voorzitter van de Derdewereldraad en schepen voor ontwikkelingssamenwerking Jan Bertels openen Wereldtals op zaterdag 10 maart, om 11 uur, aan de Lakenhal op de Grote Markt.

Uit de toren van het belfort ontrollen medewerkers van Wereldtals een doek met een gedicht van Hans Andreus.De stadsbeiaardier speelt ondertussen wereldmuziek op de beiaard.

Vergeten gebieden: een tocht door niemandsland

Het Rode Kruis van Herentals werpt met Nieuwsblad-journalist en wereldreiziger Marc Helsen een blik op een aantal vergeten gebieden op onze wereldbol. Helsen maakte in het voorjaar van 2006 een reis naar twaalf vergeten conflictgebieden in de wereld: Congo, Oeganda, Tsjaad, Ivoorkust, Somalië, Haïti, Colombia, Ingoesjetië, Armenië, Pakistan, Afghanistan en Bangladesh. Hij publiceerde zijn verhaal in het boek “Op reis naar nergens”. In zijn reisverhalen plaatst de journalist de mens en de cultuur van het land centraal: het zijn dan ook schrijnende, tragische, ontroerende, maar soms ook komische verhalen over mensen die zich ondanks alles staande weten te houden, of juist niet. Een verbijsterend verhaal over een uniek project!

Het Rode Kruis werpt tijdens dezelfde avond een blik op de Rode-Kruishulpoperatie voor de gerepatrieerde Rwandeze vluchtelingen uit Tanzania. Sinds mei 2006 worden grote groepen Rwandezen gerepatrieerd. Deze mensen komen terecht in een transitkamp dat vrijwilligers en stafmedewerkers van het Rwandese Rode Kruis beheren. Gemiddeld verblijven er rond de 1.200 mensen in het kamp, overwegend vrouwen en kinderen. De noden gaan er van voedsel over beschuttingsmogelijkheden (plastic dekzeilen) tot sanitaire voorzieningen, zoals wasplaatsen en toiletten. Verpleegkundigen staan in voor de elementaire gezondheidszorgen.

Zaterdag 10 maart 2007, 20 uur.
In de lokalen van het Rode Kruis, Schoolstraat 46

Een open venster op kinderen uit de Himalaya
Een tentoonstelling met kindertekeningen uit Nepal

Van zaterdag 10 maart tot zaterdag 21 april 2007
in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, Markgravenstraat 77 in Herentals.
De academie is toegankelijk op maandag, dinsdag en woensdag, van 14 tot 22 uur, en op zaterdag van 9 tot 13 uur (tijdens de paasvakantie gesloten).

Finissage van de tentoonstelling op zaterdag 21 maart, om 11 uur, met boterthee, Nepalese muziek en een korte toelichting over het project.
Toegang gratis. Iedereen welkom.

16:20 Gepost door Wereldtals in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.