26-09-06

Startvergadering Wereldtals II woensdagavond 27 september 2006

Woensdagavond 27 september 2006, om 20 uur, geeft de Derdewereld het startschot voor de voorbereiding van de tweede editie van Wereldtals. De eerste bijeenkomst heeft plaats in de lokalen van de stedelijke jeugddienst in het Stadspark van Herentals.

Iedereen van harte welkom!

Bekijk hierWereldtals-brochure nog eens de brochure van de eerste editie om enkele ideeën op te doen.

12:18 Gepost door Wereldtals in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11.11.11 campagne 2006 : “Geef boeren de kans te leven van hun landbouw”

Op de 11.11.11-affiche een vreemd beeld dit jaar. Een Afrikaanse man met wijd opengesperde mond. In zijn mond een ajuin. Zo één van de grote soort die wij zo goed kennen. De ajuin is zelfs zó groot dat hij er bijna in stikt.
Een vreemde gedachte is dat, een Afrikaanse boer die verstikt wordt door een ajuin. En toch is dat vandaag de realiteit in vele landen in het Zuiden. Want die ajuin komt niet van zijn veldje … De ajuinen komen in volle containers van duizenden kilometers noordelijker.
In onze contreien krijgen boeren inkomenssteun en wordt grootschalige industriële landbouw gestimuleerd. Daardoor kunnen Europese bedrijven heel goedkoop produceren. De Zuiderse boeren kunnen niet concurreren met deze goedkoop ingevoerde producten.
Neem nu Senegal: een land dat traditioneel veel groenten verbouwt: wortelen, aubergines, maniok, ajuin, tomaten. Na de devaluatie van de Senegalese munt in 1994, dwong de Wereldbank het land zijn tomatenmarkt open te stellen voor de buitenlandse concurrentie. De invoer van tomatenconcentraat uit de EU groeide explosief: de lokale productie van tomaten stortte in.
Dat scenario herhaalt zich overal. Resultaat: ongeveer driekwart van de ondervoede mensen op de wereld zijn plattelandsbewoners, meestal boeren. Het gaat over maar liefst 600 miljoen mensen. Vorig jaar herinnerde 11.11.11 onze regering aan de Millenniumdoelstellingen111111affiche2006. De eerste doelstelling wil het aantal mensen dat overleeft op minder dan één dollar per dag (zo’n 1,2 miljard mensen) en het aantal mensen dat honger lijdt (zo’n 850 miljoen mensen), halveren tegen 2015. De beste manier om dat te doen is boeren de kans te geven een waardig inkomen te verwerven.
11.11.11 zal twee jaar ‘de boer opgaan’ met deze campagne. De campagne is het resultaat van een unieke samenwerking met de milieubeweging, de landbouw- en consumentenorganisaties.

12:07 Gepost door Wereldtals in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-06

"Water in het zuiden" besproken in Hidrodoe!

Het valt uit de lucht, het zit in zee, het komt uit de kraan... WATER! Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld. Maar voor een groot deel van de wereld is zuiver water een bikkelharde strijd.

Want zonder water, ook geen voedsel. Dit is ook meteen het thema van de 11.11.11-actie 2006: "Recht op voedsel".

Op dinsdagavond 31 oktober 2006 wordt deze waterproblematiek in kaart en beeld gebracht in Hidrodoe. Samen met Protos (een NGO voor beter waterbeheer in het Zuiden) en de Derde Wereldraad van Herentals, organiseert Hidrodoe een thema-avond over "Water in het zuiden".

Wat staat er op het programma?

· 19u00: verzamelen op parking Bloso, vandaar in groep naar Hidrodoe
· 19u15: welkomstwoord door Pidpa drinkwaterbedrijf
· 19u30: voordracht door Protos over "water en landbouw in het zuiden"
· 21u00: pauze met waterreceptie en "(h)eerlijke" hapjes in de inkomhal met muzikaal intermezzo
· 21u30: toelichting thema 11.11.11 - actie door Derde Wereldraad Herentals
· 22u00: een kom uiensoep wordt u vriendelijk aangeboden door Derde Wereldraad Herentals
· 22u30: einde

Iedereen is van harte welkom.

11:59 Gepost door Wereldtals in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |